Τι περιμένουμε να δούμε στην IDS;

Σε τρεις εβδομάδες, ξεκινάει η μεγαλύτερη οδοντιατρική έκθεση που οργανώνεται στον κόσμο, η IDS 2013. Κάθε δύο χρόνια, χιλιάδες οδοντίατροι, οδοντοτεχνίτες, κατασκευαστές, βοηθοί οδοντιάτρων, φοιτητές, έμποροι και άλλοι του οδοντιατρικού χώρου, δίνουν ραντεβού στην Κολωνία. Είναι σίγουρα μια πολύ καλή αφορμή για να βρεθούν φίλοι και γνωστοί από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Πέρα όμως από τον κοινωνικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, σίγουρα, όλοι μας  περιμένουμε να δούμε εξελίξεις μηχανημάτων, προϊόντων, συσκευών, νέες παρουσιάσεις και νέες ιδέες, να εντοπίσουμε τις παγκόσμιες τάσεις αλλά και να μάθουμε τα κουτσομπολιά της αγοράς. Όλα απαραίτητα!

Για όσους δεν έχουν παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη έκθεση μέχρι τώρα, θέλω να τους ευχηθώ καλό κουράγιο! Είναι μια έκθεση που πριν από δύο χρόνια είχε σχεδόν 120000 επισκέπτες και 2000 εκθέτες!!!!! Ένα κανονικό μπάχαλο. Η πρώτη μέρα της έκθεσης, 12/03, είναι μόνο για εμπόρους, και τις επόμενες 4 μέρες, η έκθεση είναι ανοιχτή για όλους. Η οργάνωση είναι κλασική Γερμανική, όλα σε τάξη! Από εκεί και πέρα, η έκθεση έχει κάποια χαρακτηριστικά, τα οποία αμέσως της δίνουν πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα.

Για παράδειγμα: Εκθέτουν περίπου 2000 εταιρίες.

Πλεονέκτημα: Υπάρχει σίγουρα πληθώρα πληροφόρησης

Μειονέκτημα: Χάνεις ιδιαίτερα πολύ χρόνο, γιατί σε κάθε περίπτερο η πιθανότητα να βρεις κάτι το ενδιαφέρον ή κάτι το οποίο τελικά είναι «κακή εφαρμογή μιας καλής ιδέας», είναι ακριβώς ίση.

120000 επισκέπτες.

Πλεονέκτημα: Θα πετύχεις σίγουρα κάποιον γνωστό!!

Μειονέκτημα: Η κίνηση στους διαδρόμους της έκθεσης μπορεί να γίνει μαρτύριο.

Γενικότερα όμως, θα έλεγα πώς κάθε ένας ο οποίος κινείται στην οδοντιατρική αγορά, θα πρέπει τακτικά να επισκέπτεται αυτή την έκθεση.

Προσωπική άποψη: η συγκεκριμένη έκθεση θέλει χρόνο αν θέλεις να δεις ένα σημαντικό της κομμάτι και άριστη οργάνωση από πριν με καταλόγους και ραντεβού, αν κάποιος ψάχνει κάτι το συγκεκριμένο.

Τι θα περίμενα και θα ήθελα να δω στη συγκεκριμένη έκθεση;

Πιστεύοντας ότι η αγορά που αναπτύσσεται συνεχώς είναι αυτή των εμφυτευμάτων, θα ήθελα να δω τι καινούργιο υπάρχει σε αυτόν τον τομέα. Οι εταιρίες μας βομβαρδίζουν με νέα εμφυτεύματα και νέες ιδέες, αλλά σε μια έκθεση, μπορείς να καταλάβεις πια είναι η τάση της αγοράς και τι είναι απλώς κάτι το οποίο μας λανσάρουν ως μεταξωτές κορδέλες  ενώ στην αλήθεια…..!!! Γύρω από αυτήν την αγορά, κινούνται πολλές ακόμα δορυφορικές αγορές, όπως abutment, πιεζοτόμοι, μοτέρ εμφυτευμάτων, CBCT, κλπ. Σε όλες τις κατηγορίες αυτές, σίγουρα θα υπάρχουν νέα.

Στο κομμάτι των υλικών, να είμαι ειλικρινής, δεν πιστεύω ότι θα υπάρχουν επαναστάσεις. Σίγουρα θα υπάρχουν βελτιώσεις, αλλά σε αυτήν την κατηγορία, συνήθως, τα εργοστάσια δεν περιμένουν κάποια έκθεση για να παρουσιάσουν το προϊόν τους. Τα νέα τρέχουν ταχύτατα και δεν είναι τα υλικά,  προϊόντα τα οποία πρέπει να τα δεις σε έκθεση για να βεβαιωθείς για την αξία ή τη χρησιμότητά τους. Ενδιαφέρον θα έχει όμως, το κομμάτι της λεύκανσης, όπου μετά την νέα οδηγία και τον νέο κανονισμό που ισχύει από τον Νοέμβριο του 2012, έχουν έρθει τα πάνω κάτω σε αυτήν την αγορά.

Στις εκθέσεις, συνήθως, μπορείς να βρεις μια ωραία ιδέα από κάποιο εργοστάσιο το οποίο πιθανά να μην ήξερες καν ότι υπάρχει. Όμως σίγουρα μπορείς να δεις μηχανήματα και συσκευές, να μάθεις για τα πλεονεκτήματα τους και να διαπιστώσεις πιθανά μειονεκτήματα, να ενημερωθείς για τον ανταγωνισμό και να συζητήσεις με άλλους πιθανούς χρήστες. Έτσι λοιπόν, είμαι ιδιαίτερα περίεργος να δω αν βελτιώθηκαν οι προβολείς led για τα οδοντιατρικά  μηχανήματα. Δεν συγκαταλέγομαι σε καμία περίπτωση στους θιασώτες αυτής της λύσης και είμαι περίεργος να δω αν βελτιώθηκαν καθόλου. Επίσης, θέλω να δω στο περίπτερο της 3Shape, την νέα ενδοστοματική κάμερα αποτύπωσης. Θα παρουσιαστεί στην Αμερική αυτήν την εβδομάδα, στο Σικάγο, και ήταν αυτό το οποίο περιμέναμε τόσο καιρό. Θέλω να την δω και από κοντά.

Ενδιαφέρον θα έχουν και τα νέα στα Cad/Cam μηχανήματα. Σίγουρα θα υπάρχουν εξελίξεις και σε αυτόν τον τομέα. Από εκεί και πέρα, όλες οι εταιρίες θα έχουν κάτι νέο να δείξουν, λίγο ή πολύ καινοτόμο! Το μειονέκτημα της IDS, έναντι της έκθεσης στο Σικάγο για παράδειγμα, είναι ότι εκθέτουν πολλοί κατασκευαστές οι οποίοι πιθανότατα σε δύο χρόνια, στην επόμενη έκθεση δεν θα υπάρχουν καν ως εταιρίες. Όποιος κατασκευαστής θέλει να δοκιμάσει την τύχη του στην οδοντιατρική αγορά, συμμετέχει. Αν το προϊόν έχει ενδιαφέρον, υπάρχει πιθανότητα να πετύχει, αν όχι, απλά θα αποσυρθεί. Έχει πολλές μπανανόφλουδες. Προσοχή λοιπόν!

Στο κομμάτι του κουτσομπολιού……δηλαδή στο ποια εταιρία καινοτομεί, ποια πάει για κλείσιμο, ποιες συνεργάζονται και άλλα, είμαι σίγουρος ότι αυτή η έκθεση θα είναι μοναδική!!!! Με την παγκόσμια κρίση σε έξαρση, τα deals κάτω από το τραπέζι θα οργιάζουν και οι φήμες ήδη τρέχουν με φρενήρης ρυθμούς! Την προηγούμενη φορά, πριν από δύο χρόνια, κανείς δεν ήξερε μέχρι και την τελευταία στιγμή, αν μια από τις «κραταιές», πρώην γερμανικές, εταιρίες του χώρου, θα ήταν παρούσα. Τελικά, την είδαμε εκεί, και μάλιστα με εντυπωσιακό περίπτερο. Ότι λάμπει όμως δεν είναι χρυσός.! Ειλικρινά, το τι συμβαίνει στην παγκόσμια κατασκευαστική αγορά, ίσως να είναι το HIT αυτής της έκθεσης. Με την επιστροφή θα έχουμε σίγουρα πολλά να πούμε……Καλό ταξίδι σε όλους!