Ευτυχώς η οδοντιατρική είναι μια δυναμική επιστήμη

Ευτυχώς η οδοντιατρική είναι μια δυναμική επιστήμη

Ευτυχώς δηλαδή, για εμάς που μας αρέσει η τεχνολογία και μας προκαλεί-ευχάριστα, η ανάγκη για συνεχή ενημέρωση και προσαρμογή!

Σήμερα, ο τομέας της οδοντιατρικής που παρουσιάζει την μεγαλύτερη εξέλιξη και που γύρω του κινείται ό,τι καινούργιο παρουσιάζεται στο χώρο μας, είναι φυσικά,…., ο τομέας των εμφυτευμάτων.

Παρατηρείστε….

Ποιος κλάδος της εφαρμογής της τεχνολογίας στην οδοντιατρική σήμερα, έχει συνεχιζόμενη εξέλιξη και τακτικά παρουσιάζονται βελτιωμένες λύσεις;  Ο τομέας της ψηφιακής, ενδοστοματικής αποτύπωσης.

Ποιος κλάδος της ακτινολογίας, έχει μονοπωλήσει το ενδιαφέρον των κατασκευαστών, τα τελευταία 15 χρόνια. Σίγουρα ο κλάδος της τρισδιάστατης απεικόνισης.

Ποιος κλάδος των αποτυπωτικών υλικών, έχει την μεγαλύτερη ανάπτυξη.  Ο κλάδος των πολυβινυλ-σιλοξάνων φυσικά, που δίνουν και την μεγαλύτερη ακρίβεια, απαραίτητη για τα εμφυτεύματα. (μονοφασικά υλικά νέας γενιάς)

Και άλλα πολλά τέτοια παραδείγματα.

Για κάθε έναν που παρακολουθεί την παγκόσμια οδοντιατρική αγορά, είναι εντυπωσιακή η ταχύτητα που τρέχει η οδοντιατρική επιστήμη και βασικά, οι εφαρμογές της τεχνολογίας σε αυτήν.

Ίσως η μεγαλύτερη ανακάλυψη, σε επίπεδο εφαρμογής της τεχνολογίας στην οδοντιατρική τα τελευταία 30 χρόνια, να μην είναι άλλη από την ανακάλυψη δύο Ιταλών, πίσω στο 1994. Ήταν η ανακάλυψη της υπολογιστικής τομογραφίας κωνικής δέσμης, σήμερα γνωστής και  ως CBCT. (Cone Beam Computerized Tomography)

Οι Ιταλοί ιδρυτές της εταιρίας QR-Newtom, παρουσίασαν το 1996, τον πρώτο τομογράφο κωνικής δέσμης, γνωστό ως Maxiscan και μετέπειτα Newtom 9000.

Από τότε πέρασαν πολλά χρόνια, παρουσιάστηκαν πολλά μηχανήματα στην αγορά, από πολλές εταιρίες. Άλλες εξελίχθηκαν, άλλες εξαφανίστηκαν στον χρόνο και άλλες απλά υπάρχουν.

Αναμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρία του χώρου, παραμένει η εταιρία QR-Newtom. Παρουσιάζει πάντα πρώτη, νέες εφαρμογές και λύσεις, οδηγώντας 16 χρόνια τώρα, την αγορά, σε νέα μονοπάτια. Και πάντα επιτυχημένα.

Υπάρχουν αρκετές αξιόλογες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο. Τέτοιες είναι η i-CAT, η Soredex, η Carestream, η Planmeca, η Morita και άλλες.

 

Τι γίνεται όμως σήμερα;

Σήμερα, υπάρχουν, βασικά, δύο μεγάλες κατηγορίες στα CBCT Μηχανήματα.

 • Οι τομογράφοι με δυνατότητα απεικόνισης μεγάλου πεδίου, 20*25 εκατοστά για παράδειγμα.
 • Τα «υβριδικά» μηχανήματα, τα οποία φιλοξενούν σε ένα μηχάνημα, πανοραμικό μηχάνημα, κεφαλομετρικό καθώς επίσης και τομογράφο, μικρότερου πεδίου όμως, με μέγιστο σήμερα τα 11*8 εκατοστά(Newtom Giano)

Τα μηχανήματα που σήμερα κυριαρχούν στην οδοντιατρική αγορά, είναι τα «υβριδικά» μηχανήματα. Δίνουν στον οδοντίατρο εικόνες και δύο (2D-πανοραμική-κεφαλομετρική) αλλά και τριών διαστάσεων (3D-CBCT), έχουν αρκετά μεγάλο πεδίο, ικανό για πλήρη διάγνωση για εμφυτευματολόγους, ενδοδοντιστές, περιοδοντολόγους, γναθοχειρουργούς και ….επίσης βασικό…….σημαντικά χαμηλότερη τιμή από τα μεγάλα τους αδέλφια.

Έτσι, στο εξωτερικό, δεν θα ήταν υπερβολικό να λέγαμε ότι τα οδοντιατρεία που τοποθετούν αρκετά εμφυτεύματα το χρόνο, έχουν όλα προμηθευτεί ένα παρόμοιο μηχάνημα.

 

Τι πρέπει να κοιτάξω;

Τεχνικά χαρακτηριστικά αυτών των μηχανημάτων αποτελούν:

 • το πεδίο ακτινοβόλησης,
 • η ποιότητα της εικόνας,
 • ο αριθμός των εικόνων που λαμβάνει κάθε μηχάνημα και πόσες τελικά «μαντεύει»
 • το μέγεθος του voxel,
 • οι κλίμακες του γκρι που αναλύεται η εικόνα (bit)
 • το ύψος / ο όγκος της ακτινοβολίας,
 • ο χρόνος ακτινοβόλησης,
 • ο αριθμός των κεφαλών-σενσόρων,
 • η κίνηση της κεφαλής σε πόσους άξονες γίνεται,
 • το λογισμικό και η πληρότητά του,
 • η ευκολία χρήσης του μηχανήματος και του λογισμικού και φυσικά,
 • η γνώση του μηχανήματος,
 • η τεχνική του υποστήριξη και η
 • ύπαρξη ανταλλακτικών.

 

Όταν πρωτοπαρουσιάστηκαν τα υβριδικά μηχανήματα, είχαν μία κεφαλή/σένσορα, για όλες τις λειτουργίες. Αυτό όμως στην πορεία, αποδείχτηκε μεγάλο λάθος, γιατί ο σένσορας της 2D εικόνας δεν μπορεί να δώσει άριστη 3D εικόνα και αντίστοιχα ο 3D δεν μπορεί να δώσει άρτια 2D εικόνα.  Έτσι, τα μηχανήματα αυτής της γενιάς, γρήγορα ξεπεράστηκαν και σήμερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές, προτείνουν μηχανήματα με δύο κεφαλές/σένσορες.  (τουλάχιστον στο εξωτερικό!!!)

 

Συχνές παγίδες

Συχνή παγίδα στο μέγεθος του πεδίου ακτινοβόλησης αποτελεί η διαδικασία συρραφής των εικόνων που προσφέρουν κάποιες εταιρίες. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνουν μεγαλύτερο πεδίο από αυτό που ουσιαστικά δίνει ο σένσοράς τους όμως:

 • πέφτει σημαντικότατα η ποιότητα της εικόνας και η διαγνωστική της αξία
 • Τις περισσότερες φορές αυτή η εικόνα είναι ακατάλληλη για σχεδιασμό εμφυτευμάτων και δεν την δέχονται οι αντίστοιχες εταιρίες που κατασκευάζουν χειρουργικούς νάρθηκες
 • αυξάνεται σημαντικά η έκθεση του ασθενή σε ακτινοβολία
 • αυξάνεται δραματικά ο χρόνος ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

 

Λύση; Προτιμήστε μηχανήματα που σας δίνουν το πεδίο που χρειάζεστε, σε πρώτο βαθμό.

 

Δεύτερη παγίδα είναι αναφορικά με το λογισμικό.

Το λογισμικό σε τέτοιου είδους μηχανήματα, πρέπει να είναι φιλικό προς τον χρήστη. Ο χρήστης εκτελεί συνήθως νέες λειτουργίες επεξεργασίας, (εικόνες 3D) και σίγουρα δεν χρειάζεται προβλήματα από το λογισμικό. Υπάρχουν μηχανήματα με άριστη εικόνα, και απόλυτα δύσχρηστο λογισμικό, όπου η ανασύνθεσή της εικόνας και η διάγνωσή της, μπορεί να θέλει ακόμα και 2 ώρες, από άριστους γνώστες ανατομίας στόματος!

 

Τρίτη παγίδα είναι η υποστήριξη μετά την πώληση.

Δείτε τι έχουν αγοράσει οι επαγγελματίες του χώρου, ακτινολόγοι / οδοντιάτροι-ακτινολόγοι, και αναρωτηθείτε γιατί το έκαναν. Τα μηχανήματα αυτά είναι πολύ πιο πολύπλοκα από ότι ένα οδοντιατρικό μηχάνημα και δεν θα θέλατε οι τεχνικοί των εταιριών, να μάθουν πάνω στο δικό σας μηχάνημα. Σήμερα, από τα 19 CBCT μηχανήματα μεγάλου πεδίου που υπάρχουν εγκαταστημένα στην Ελλάδα, τα 14 είναι Newtom, τα 2 Soredex και τα υπόλοιπα 3 άλλων εταιριών!  (με κάθε επιφύλαξη τα στοιχεία αυτά, γιατί τα νούμερα αλλάζουν)

Γενικότερα, επειδή η συγκεκριμένη αγορά, είναι μια σημαντική επένδυση για κάθε οδοντιατρείο, καλό θα είναι να εξετάσετε όλες τις παραπάνω παραμέτρους.

Εμείς, στα ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ, έχουμε το δικαίωμα να λέμε ότι τη συγκεκριμένη αγορά την γνωρίζουμε αρκετά καλά, τα 16 από τα 19 CBCT μηχανήματα στην Ελλάδα (μεγάλου πεδίου) είναι εταιριών που αντιπροσωπεύουμε εμείς στη χώρα μας (Newtom-Soredex) και έχουμε εκπαιδευμένους τεχνικούς, με εμπειρία σε CBCT μηχανήματα, όταν και αν τους χρειαστείτε, κοντά σας.

 

Δείτε την παρουσίαση του Newtom Giano, υβριδικό CBCT

Δείτε την παρουσίαση του Newtom VGi,  CBCT Μεγάλου πεδίου

Δείτε την παρουσίαση του Cranex 3D, υβριδικό CBCT

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του Cranex 3D, υβριδικό CBCT

Δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του Scanora 3Dx, CBCT Μεγάλου πεδίου

Εικόνες:

Δείτε εικόνες 2D από το Newtom Giano

Δείτε εικόνες 3D από το Newtom Giano