Βουλώνουν οι συσκευές σοδοβολής;

Βουλώνουν οι συσκευές σοδοβολής;

Αυτό είναι από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα των οδοντιάτρων:

«Βουλώνουν οι συσκευές σοδοβολής;».  Κάτι σαν να λέμε το ερώτημα των ασθενών «Γιατρέ να κάνω λεύκανση; Κάνει κακό/καλό?»

Υπάρχει σωστή απάντηση σε κάποιο από τα παραπάνω ερωτήματα? Ίσως η σωστή απάντηση να είναι…»εξαρτάται»!!!!

Επειδή το δεύτερο ερώτημα το αφήνω να το απαντήσουν οι ειδικοί, δηλαδή εσείς, αφήστε με να απαντήσω στο πρώτο ερώτημα.

«Βουλώνουν οι συσκευές σοδοβολής;»  Ε, λοιπόν, ναι, εξαρτάται!

Για να καταλάβουμε όμως γιατί βουλώνουν, όταν βουλώνουν, οι συσκευές/χειρολαβές σοδοβολής, είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε το πώς δουλεύουν. Επίσης, καλό θα είναι να διαχωρίσουμε τις συσκευές από τις χειρολαβές σοδοβολής. Η συσκευή είναι αυτόνομη και χρειάζεται σύνδεση με νερό, αέρα και φυσικά ρεύμα ενώ η χειρολαβή συνδέεται στη θέση της χειρολαβής υψηλών και παίρνει αέρα και νερό από το μηχάνημά μας.

Κάθε συσκευή/χειρολαβή, έχει ένα δοχείο στο οποίο τοποθετούμε την ειδική σόδα, και δύο διαφορετικές γραμμές για το νερό και τον αέρα. Ο αέρας περνάει μέσα από το δοχείο και προωθεί την σόδα προς την έξοδο της συσκευής/χειρολαβής, στο άκρο του ρύγχους δηλαδή. Το νερό από την άλλη, φτάνει από άλλη δίοδο στο ίδιο σημείο, αυτόνομα, στο άκρο δηλαδή του ρύγχους. Εκεί, και μόνο εκεί, συναντιούνται   η σόδα με το νερό, στην άκρη του ρύγχους και για την ακρίβεια, έξω από αυτό.

Αν όλα τα παραπάνω δούλευαν πάντα σωστά, δεν θα υπήρχε ποτέ η πιθανότητα να βουλώσει η συσκευή/χειρολαβή σοδοβολής. ΠΟΤΕ!

Από τη στιγμή λοιπόν, που α αέρας έρχεται σε επαφή με την σόδα και την προωθεί προς την έξοδο, αναγκαία συνθήκη για να δουλέψει απρόσκοπτα το σύστημα, είναι ο αέρας να είναι ξηρός.

Πρώτη ερώτηση: Σε πόσα οδοντιατρεία πιστεύετε ότι ο αέρας που έρχεται στο μηχάνημά μας είναι ΑΠΟΛΥΤΑ ξηρός?

 

Δεύτερη ερώτηση: Πώς ελέγχω ότι ο αέρας μου είναι ξηρός και δεν έχει έστω και λίγη υγρασία?

Πάρτε ένα λεπτό χαρτομάντιλο και επιλέξτε την πολλαπλή σας(υδροσύριγγα). Πατήστε μόνο την επιλογή του αέρα έτσι ώστε ο αέρας να πέσει από κοντά πάνω στο χαρτομάντιλο. Αν το χαρτομάντιλο έχει έστω και μικρά ίχνη υγρασίας, υπάρχει πρόβλημα. Μόλις βάλατε γερή υποθήκη για ένα βούλωμα της συσκευής/χειρολαβής σας.

 

Τρίτη ερώτηση: Υπάρχουν φίλτρα στην παροχή του νερού σας? Τα αλλάζετε τακτικά ή μετά τα πρώτα χρόνια, τα φίλτρα πλέον δεν τα αλλάζετε τόσο συχνά?

Αν τα φίλτρα σας πλέον έχουν απενεργοποιηθεί από την βαριά χρήση, τότε βάλατε και δεύτερη υποθήκη για βούλωμα.

 

Τέταρτη ερώτηση:  Χρησιμοποιείτε την κατάλληλη σόδα?

Κάθε εταιρία, από τις σοβαρές και μεγάλες μιλάω φυσικά, έχει δική της σόδα για το δικό της μηχάνημα. Δεν θέλω να ακούσω το «χαζομάρες» και «κόλπα των εταιριών» τώρα, γιατί απλά θα έχετε βάλει και τρίτη υποθήκη για βούλωμα και θα φταίτε απόλυτα και μόνο εσείς! Οι σόδες χωρίζονται σε κατηγορίες με βάση την αδρότητα των κόκκων τους. Δεν είναι όλες οι σόδες κατάλληλες για όλες τις συσκευές!!!  Όπως δεν είναι φυσικά όλες οι σόδες για όλες τις εργασίες μέσα στο στόμα.

 

Άρα, συμπερασματικά, αν έχετε απόλυτα ξηρό αέρα, πεντακάθαρο νερό και χρησιμοποιείτε την κατάλληλη σόδα για τη συσκευή σας, η πιθανότητα να βουλώσει η συσκευή/χειρολαβή σας, είναι κοντά στο μηδέν.

Το προβλήματα ξεκινάνε όταν κάτι από τα παραπάνω δεν ισχύει και κυρίως φυσικά το πρόβλημα με τον αέρα. Όταν ο αέρας μας δεν είναι ο κατάλληλος, σας το υπογράφω, θα βαρεθείτε να μας την στέλνετε για ξεβούλωμα.

Όπως σε όλα τα προϊόντα/συσκευές, έτσι κι εδώ, υπάρχουν κατηγορίες και ποιότητες. Συνήθως, αντίστοιχα πάνε και οι τιμές.

Μια καλή λοιπόν συσκευή σοδοβολής, έχει δικά της συστήματα για να αυτο-προστατευθεί.  Έχει δικά της επιπλέον φίλτρα για τον αέρα και φίλτρα για το νερό. Έχει διακόπτες εκτόνωσης του αέρα και του νερού από τους σωλήνας έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπλοκές, ακόμα κι αν υγρασία έχει περάσει μέσα. Μια καλή συσκευή σοδοβολής, θέλει προσπάθεια για να βουλώσει.

Για τις λιγότερο ποιοτικές συσκευές, συγνώμη, αλλά δεν μπορώ να κάνω κουβέντα. Θελέστα και παθέτα!!!!

Τα περισσότερα προβλήματα τα συναντάμε στις χειρολαβές σοδοβολής. Κι αυτό γιατί εκεί δεν έχει ο κατασκευαστής τη δυνατότητα να προσθέσει δικά του φίλτρα για τον αέρα και το νερό και είναι έρμαιο του κατασκευαστή του αεροσυμπιεστή, του κατασκευαστή του οδοντιατρικού μηχανήματος και φυσικά της συντήρησης των παραπάνω από τον οδοντίατρο. Σαν πολλοί δεν μαζευτήκαμε? Δυστυχώς όμως, αυτή είναι η αλήθεια. Ένας από τους παραπάνω να μην κάνει άριστα την δουλειά του, η χειρολαβή έχει πιθανότητες να βουλώσει. Πιστεύω ότι με βάση αυτά που έχουμε αναφέρει αναλυτικά παραπάνω, είναι απόλυτα κατανοητό το γιατί.

Εδώ, οι εταιρίες ξεχωρίζουν η μία από την άλλη, με βάση τα ελάχιστα συστήματα που έχουν στη διάθεσή τους για να προστατέψουν τη συσκευή τους, από την ποιότητα κατασκευής που παίζει ρόλο στην κυρτότητα των σωληνώσεων και στο εύρος των διόδων, από το μέγεθος της οπής μπροστά και το κατά πόσο αυτή είναι η ιδανική έτσι ώστε με βάση την πίεση που δουλεύει η χειρολαβή, ο αέρας να μην εγκλωβίζεται μέσα στη συσκευή ,και άλλα.

Αν λοιπόν, όλα στο ιατρείο δουλεύουν με βάση τις προδιαγραφές, η συσκευή/χειρολαβή σας θα δουλεύει κι αυτή άριστα.

Αν κάτι όμως δεν δουλεύει σωστά…….σημειώστε τα τηλέφωνά μας γιατί θα μας χρειαστείτε!!

Για να δείτε ποια είναι η σωστή συντήρηση της συσκευής σοδοβολής της EMS, πατήστε εδώ.