Φεβ
20
2013

Τα διαγνωστικά οφέλη της εξέτασης με CBCT.

Αναρτήθηκε από Manos Apostolides Σχόλια
  • Currently 5,00/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manos Apostolides

Διάβαζα πριν από λίγο ένα άρθρο του Dr. Ken Serota, για τα διαγνωστικά οφέλη της CBCT/3D απεικόνισης. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η εταιρία μας δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στην τρισδιάστατη ακτινολογική απεικόνιση, σκέφτηκα να σας μεταφέρω ένα κομμάτι. Λέει λοιπόν….. ότι η υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης είναι χρήσιμη σε μια ποικιλία διαγνωστικών καταστάσεων, που περιλαμβάνουν αλλά δεν περιορίζονται σε χειρουργικές επεμβάσεις, σχεδιασμό εμφυτεύματος, TMJ αναλύσεις-προβλήματα της κροταφογναθικής άρθρωσης, μελέτες των αεραγωγών που σχετίζονται με άπνοια κατά τον ύπνο, έγκλειστα δόντια, περιοδοντικές ασθένειες, και ενδοδοντικές ανωμαλίες. Η υψηλής ευκρίνειας 3D εικόνες επιτρέπουν στους οδοντιάτρους να δουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την εσωτερική ανατομία, να κάνουν καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου, καθώς και να σχεδιάσουν το πλάνο θεραπείας αλλά και τη χειρουργική επέμβαση.

Οι εξετάσεις με 3D μηχανήματα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εκτίμηση της ποιότητας των οστών και χρησιμοποιούνται για να προσδιορίσουν γρήγορα το μέγεθος και τη θέση της αλλοίωσης. Η υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη για την ορθοδοντική ανάλυση, συμπεριλαμβανομένης της ανίχνευσης και του εντοπισμού των προβλημάτων των αεραγωγών και τυχόν σκελετικών ασυμμετριών.

Συγκριτικά, οι 2D εικόνες(από πανοραμικό / κεφαλομετρικό / οπισθοφατνιακό) δείχνουν μόνο το μήκος και το πλάτος της ανατομίας, συνήθως με παραμόρφωση. Η υπολογιστική τομογραφία κωνικής δέσμης προσθέτει βάθος, βελτιώνοντας περαιτέρω τις διαγνωστικές δυνατότητες και μειώνοντας την ανάγκη να ληφθούν πολλαπλές ακτινογραφίες.

Το μοντέλο 360 ° του ασθενούς που προκύπτει από την σάρωση με μηχανήματα κωνικής δέσμης, περιστρέφεται-είναι δυναμικό, και οι τομές μπορούν να απομονωθούν και να αξιοποιηθούν για διάγνωση. Η 3D απεικόνιση προσφέρει ένα τεράστιο πλεονέκτημα σε σύγκριση με τις 2D ακτινογραφίες όπου οι οδοντίατροι έπρεπε να υπολογίσουν την σχετική παραμόρφωση που συχνότατα έχουν αυτού του είδους οι ακτινογραφίες. Οι 3D ακτινογραφίες, είναι 1:1.
Υβριδικά μοντέλα που περιλαμβάνουν τόσο 2D όσο και 3D απεικόνιση επιτρέπουν στους οδοντιάτρους να βελτιστοποιήσουν τη δόση σε ακτινοβολία του ασθενή. Επίσης, όπως συμβαίνει και στις 2D ακτινογραφίες, οι 3D εξετάσεις μπορούν εύκολα να μοιράζονται μεταξύ των οδοντιάτρων.
Για παράδειγμα, με βάση την εξέταση σε 3D οδοντιατρικό υπολογιστικό τομογράφο, μπορεί να σχεδιαστεί η τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος, να τοποθετηθεί εικονικά το εμφύτευμα, και τα δεδομένα να δοθούν στον προσθετολόγο που θα κάνει την προσθετική εργασία για να διαγνώσει πιθανά προβλήματα που θα προκύψουν από την τοποθέτηση. Αυτό, όχι μόνο εξασφαλίζει ότι όλοι οι κλινικοί γιατροί που εμπλέκονται στην φροντίδα ενός ασθενούς εργάζονται με βάση τα ίδια δεδομένα, αλλά επίσης αυξάνει το επίπεδο φροντίδας και ικανοποίησης του ασθενή, μειώνοντας την ανάγκη για αυτόν να υποβληθεί σε πολλαπλές ακτινοβολήσεις.
Προσθέτοντας στην άποψη του Dr. Serota, την διεθνή μεθοδολογία/πρακτική και με βάση και τη διεθνή βιβλιογραφία, θα έλεγα ότι η 3D εξέταση σήμερα είναι σχεδόν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ για ένα πλήθος οδοντιατρικών πράξεων. Δεν δέχομαι, και ζητώ συγνώμη προκαταβολικά από αυτούς που θα παρεξηγηθούν, ότι με βάση την εμπειρία και την εκτίμησή, μπορούν κάποιοι να παρακάμψουν την 3D εξέταση και να προχωρήσουν με μια απλή πανοραμική, ιδίως σε χειρουργικά περιστατικά. Όταν αυτή ήταν το μοναδικό διαγνωστικό μας εργαλείο, ήταν φυσιολογικό και απολύτως λογικό, όχι όμως σήμερα, όχι το 2013. Είμαστε τυχεροί που ακόμα στην Ελλάδα, δεν έχουν αρχίσει να πέφτουν σαν βροχή οι μηνύσεις για “malpractice”. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δικαιούμαστε να βάζουμε σε κίνδυνο την υγεία του ασθενούς. Πράγματι η πανοραμική σε αρκετές περιπτώσεις δίνει μια καλή εικόνα. Όταν όμως χειριζόμαστε την υγεία του ασθενή μας, δεν πρέπει να μας αρκεί η καλή εικόνα. Πρέπει να έχουμε την απόλυτη εικόνα!!! Άποψη μου φυσικά και δέχομαι το διάλογο!

ΥΣ. Κάποιοι λένε ότι ο λόγος που δεν προτείνουν στον ασθενή τους την 3D εξέταση, είναι το αυξημένο κόστος σε σχέση με την πανοραμική…….θέλετε να σχολιάσω?????? Αν ενημερώσουμε σωστά τον ασθενή για τα πλεονεκτήματα του να μην πάμε στα «τυφλά» ή ίσως και καλύτερα του τι μπορούμε να γλυτώσουμε αν έχουμε πλήρη εικόνα του πεδίου, και του πούμε στο τέλος και το επιπλέον κόστος της εξέτασης, σας βάζω στοίχημα, ότι το 80% αυτών, θα πάνε να κάνουν την εξέταση. Σε κανέναν δεν αρέσει να παίζουν με την υγεία του….ΜΑ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!!!!
Έγινα καυστικός ε??? Απλά, την έχω πάθει με την μητέρα μου, ευτυχώς χωρίς σοβαρές συνέπειες και φυσικά όχι σε οδοντιατρικό ζήτημα…..(!!!!) …..και δεν μπορώ να ακούω από επαγγελματίες τέτοιες δικαιολογίες. Δώσε την πληροφόρηση στον ασθενή και άσε αυτόν να αποφασίσει. 

Αν θέλετε να μάθετε που υπάρχουν ακτινολογικά κέντρα με μηχανήματα κωνικής δέσμης, πατήστε εδώ.


 


vgi comments powered by Disqus
Οδοντιατρικά Αποστολίδη. Αθήνα, Φειδιππίδου 23, 11527, τηλ 210-6984882. Θεσσαλονίκη, Τέλλογλου 11, 54636, τηλ 2310-201301, 2310-201454.