Δεκ
08
2012

ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Αναρτήθηκε από Manos Apostolides Σχόλια
  • Currently 0,00/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manos Apostolides

Επειδή πολλούς μας απασχολεί το κομμάτι του ιατρικού τουρισμού, κάποιους εδώ και αρκετά χρόνια, όπως ο φίλος μου ο Άρης από τη Ρόδο......είπα να ασχοληθούμε με αυτό σήμερα! Είναι γεγονός ότι ευκαιρία ανάπτυξης μπορεί να αποτελέσει ο ιατρικός τουρισμός για τη χώρα μας. Tο 10% των ασθενών στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναζητούν νοσηλευτικά ιδρύματα έξω από τα εθνικά τους σύνορα και τα ποσά που συνολικώς δαπανώνται στην Ε.Ε. από τις μετακινήσεις, για ιατρικούς λόγους, Ευρωπαίων και αλλοδαπών ασθενών προσεγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Ο ιατρικός τουρισμός, σε επίπεδο νοσοκομειακής περίθαλψης, απευθύνεται σε τουρίστες-ασθενείς που έχουν ανάγκη χειρουργικών επεμβάσεων, καθώς και άλλων εξειδικευμένων μορφών θεραπείας, με ιατρική περίθαλψη και φαρμακευτική αγωγή.
Ειδικότερα για την Ελλάδα, οι υπηρεσίες Τουρισμού Υγείας αρχικά μπορούν να αφορούν και Οδοντιατρική Φροντίδα.

 Όπως ανακοινώθηκε στην εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα», τo ποσό των 400 εκατ. ευρω μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας μας τα επόμενα 2-3 έτη ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού!!!

Στα κύρια συμπεράσματα της αναφερόμενης μελέτης καταγράφεται ότι τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από 5 εκατ. περίπου ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια. Επισημαίνεται ότι το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων). Όπως τονίζεται οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι : Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία, Τουρκία.

Σύμφωνα με τη μελέτη «Ανάπτυξη Ιατρικού Τουρισμού στην Ελλάδα» οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική τείνει να πληρώνει ιδιωτικά, και ίσως αυτό εξηγεί την μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική. Σημειωτέον όμως ότι μια νέα Οδηγία για τη Διασυνοριακή Φροντίδα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα επιτρέψει αργά ή γρήγορα στους Ευρωπαίους να λαμβάνουν υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ με κάλυψη από τα ασφαλιστικά τους συστήματα.

Θα μου πείτε, είμαστε έτοιμοι για κάτι τέτοιο στη χώρα μας, μιλώντας φυσικά για τον χώρο μας...τον οδοντιατρικό κλάδο...??

Όποιοι έχετε διαβάσει το "υπάρχει κρίση?" στο blog μας, ξέρετε την άποψή μου. Μπορώ να σας πω πάντως με βεβαιότητα ότι υπάρχει ήδη οδοντίατρος με άριστη-τεχνολογικά υποδομή στο ιατρείο του και ...επιχειρηματικές ανησυχίες....., ο οποίος έχει ενταχθεί σε συγκεκριμένη ομάδα προσέλκυσης ιατρικού τουρισμού και διαφημίζονται όλοι μαζί σε ξένα περιοδικά. Είναι ο μόνος οδοντίατρος που τον ενδιαφέρει να αυξήσει τον αριθμό των ασθενών στο ιατρείο του? Φυσικά και όχι. Είναι όμως από τους λίγους που ξέρω τουλάχιστον εγώ, που τολμά, επενδύει και ψάχνει συνεχώς νέους τρόπους για να δυναμώσει το ιατρείο του. Προχθές, είχα την τιμή να δω την υποδομή που ετοιμάζει ένας ακόμα οδοντίατρος ο οποίος ήδη έχει ασθενείς από το εξωτερικό...πιστέψτε με......δεν υπάρχει-.......απλά.... άριστοι χώροι, ολοκληρωμένο σχέδιο και ένα όραμα από πίσω!!!!!!!!

Στόχος....

αυτού του άρθρου δεν είναι ούτε να εξυμνήσω κάποιους οδοντιάτρους...όσο και αν τους θαυμάζω...ούτε φυσικά να απογοητεύσω κάποιους άλλους! Αυτό που θέλω- τουλάχιστον να προσπαθήσω- να πετύχω, είναι να σπείρω και να "ποτίσω" την  "ανησυχία" του ιατρικού τουρισμού, σε όσους είναι έτοιμοι...., και να πω για μια ακόμη φορά, ότι ο οδοντίατρος είναι ένας ελεύθερος επαγγελματίας. Και επειδή η άποψη μου είναι ότι, ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος δεν επενδύει συνέχεια στον εαυτό του και στις γνώσεις του, δεν επενδύει στον επαγγελματικό του χώρο σε νέο-μοντέρνο-σύγχρονο εξοπλισμό, είναι αποκλεισμένος στους 4 τοίχους του οδοντιατρείου του, δεν αλλάζει ακολουθώντας τις εξελίξεις, δεν έχει κάποιο όραμα..........χμ............πώς να το πώ "γλυκά"?????.........χμ......δύσκολα τα πράγματα! ΌΛΟΙ, μπορούν να κάνουν τα παραπάνω. ΌΛΟΙ!!!!!! Αρκεί....να το θέλουν. Πάντως η εταιρία μας, Οδοντιατρικά Αποστολίδη, προσπαθεί με κάθε τρόπο, να σταθεί δίπλα, σε όσους κάνουν την προσπάθεια.!!!!

Όσοι έχετε σχετικές "ανησυχίες" για τον ιατρικό τουρισμό, διαβάστε εδώ, όλην την έρευνα.

 


greece classic comments powered by Disqus
Οδοντιατρικά Αποστολίδη. Αθήνα, Φειδιππίδου 23, 11527, τηλ 210-6984882. Θεσσαλονίκη, Τέλλογλου 11, 54636, τηλ 2310-201301, 2310-201454.