Δεκ
12
2015

Συστήματα παράλληλης ακτινογράφησης

Αναρτήθηκε από Manos Apostolides Σχόλια
  • Currently 0,00/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manos Apostolides

Με αφορμή μια συζήτηση που είχα σήμερα το πρωί στο σεμινάριο ακτινολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, σκέφτηκα να ανεβάσω στο κανάλι μας στο youtube ένα πραγματικά πολύ χρήσιμο οδηγό για τα συστήματα παράλληλης ακτινογράφησης.

Οι τεχνικές οι οποίες χρησιμοποιούνται για την λήψη των περιακρορριζικών ακτινογραφιών είναι η τεχνική της παραλλήλου και η τεχνική της διχοτόµου. Και οι δύο τεχνικές έχουν σαν στόχο την ελαχιστοποίηση της παραµόρφωσης της ακτινογραφικής απεικόνισης. Η µικρότερη παραµόρφωση παρουσιάζεται µε την τεχνική της παραλλήλου και γι΄αυτό η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται περισσότερο από τους γενικούς οδοντιάτρους. Σε ορισµένες περιπτώσεις που ανατοµικοί παράγοντες (υπερώα, έδαφος του στόµατος κ.τ.λ.) εµποδίζουν την εφαρµογή της παράλληλης τεχνικής, τότε χρησιμοποιείται η τεχνική της διχοτόµου.

Μέθοδος εκλογής για την λήψη ενδοστοµατικών περιακρορριζικών ακτινογραφιών αποτελεί η τεχνική της παραλλήλου.

Το όνοµα της τεχνικής προέρχεται από την παράλληλη τοποθέτηση του ακτινογραφικού πλακιδίου µε τους επιµήκεις άξονες των δοντιών. Η τεχνική ελαχιστοποιεί την παραµόρφωση της απεικόνισης καθώς βρίσκεται σε πλήρη αρµονία µε τις βασικές αρχές της ακτινογραφικής απεικόνισης, που ορίζουν ότι κατά την λήψη των ακτινογραφιών αντικείµενο και ακτινογραφική πλάκα πρέπει να είναι παράλληλα (Wuermann and Manson-Hing 1977, Goaz and White 1982, Ιακωβίδης 1986, Παρίσης 2010). Για τον παραλληλισµό πλακιδίου – δοντιών, το πλακίδιο αποµακρύνεται από τα δόντια προς την µεσότητα της στοµατικής κοιλότητας. Για τις ακτινογραφίες της άνω γνάθου το άνω όριο του ακτινογραφικού πλακιδίου έρχεται σε επαφή µε την µέση γραµµή της υπερώας και για την κάτω γνάθο το πλακίδιο αποµακρύνει την γλώσσα, έτσι που το κάτω όριο του πλακιδίου ακουµπά στο έδαφος του στόµατος. Αυτή η µετακίνηση του πλακιδίου έχει σαν αποτέλεσµα - µικρή µεγέθυνση του ειδώλου λόγω της αύξησης της απόστασης αντικειµένου- πλακιδίου - µείωση της σαφήνειας της απεικόνισης εξαιτίας της αύξησης της παρασκιάς.

Τα δύο αυτά µειονεκτήµατα εξισορροπούνται µε την χρήση κατευθυντήρων µεγάλου µήκους έτσι ώστε να έχουµε και ανάλογη αύξηση της απόστασης εστιακής κηλίδας-αντικειµένου. Η αύξηση της απόστασης εστιακής κηλίδας-αντικειµένου αποσκοπεί στην µετατροπή της δέσµης των ακτίνων-Χ από αποκλίνουσα σε παράλληλη, µειώνοντας έτσι την µεγέθυνση και αυξάνοντας την σαφήνεια της απεικόνισης. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρµογή της παράλληλης τεχνικής αποτελεί η χρησιµοποίηση ειδικών εξαρτηµάτων που βοηθούν αφενός στην συγκράτηση του πλακιδίου και αφετέρου στην ορθή σκόπευση του πλακιδίου.

Τα εξαρτήµατα για την εφαρµογή της παράλληλης τεχνικής κυκλοφορούν σε διάφορους τύπους στην ελεύθερη αγορά. Συνήθως αποτελούνται από έναν πλαστικό συγκρατητήρα του πλακιδίου ο οποίος είναι προσαρµοσµένος σε µία µεταλλική δοκό (δοκός σκόπευσης). Ο ασθενής µε δήξη σταθεροποιεί τον συγκρατητήρα µε το πλακίδιο στην κατάλληλη θέση εντός της στοµατικής κοιλότητας. Στο άλλο άκρο της µεταλλικής δοκού, το οποίο προβάλλει εξωστοµατικά, υπάρχει πλαστικός δακτύλιος (δακτύλιος σκόπευσης) στον οποίο προσαρµόζεται το άπω άκρο του κατευθυντήρα,  οριοθετώντας έτσι την κατεύθυνση της κεντρικής ακτίνας που πρέπει να είναι κάθετη στα επίπεδα των δοντιών και του πλακιδίου. (Γκανίδης 2011).

Δείτε το video για την ορθή χρήση των δύο πιο διαδεδομένων συστημάτων παράλληλης ακτινογράφησης. Πατήστε εδώ.


images (1).jpg comments powered by Disqus
Οδοντιατρικά Αποστολίδη. Αθήνα, Φειδιππίδου 23, 11527, τηλ 210-6984882. Θεσσαλονίκη, Τέλλογλου 11, 54636, τηλ 2310-201301, 2310-201454.