Οκτ
21
2015

To be digital or not to be?

Αναρτήθηκε από Manos Apostolides Σχόλια
  • Currently 4,50/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Manos Apostolides

Υπάρχει έντονη συζήτηση και πολλά ερωτηματικά το τελευταίο χρονικό διάστημα για το εάν αξίζει να επενδύσουν οι οδοντίατροι στην ψηφιακή τεχνολογία CAD/CAM, ή εάν είναι προτιμότερο να αφήσουν το ψηφιακό έργο στα χέρια των συνεργατών τους οδοντοτεχνιτών.

Για το λόγο αυτό  θα πρέπει πρώτα να απαντήσουμε σε κάποιες ενδεχόμενες απορίες.

Καταρχάς τι σημαίνει CAD/CAM ;

Η ονομασία CAD/CAM αποτελεί ακρωνύμιο του Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing. Πρόκειται δηλαδή για τη ψηφιακά καθοδηγούμενη σχεδίαση αλλά και την βιομηχανική κατασκευή προϊόντων με τη βοήθεια υπολογιστή, που και οι δύο βρίσκουν σημαντική εφαρμογή στον τομέα της Οδοντιατρικής.

Τι περιλαμβάνει το σύστημα CAD/CAM για ένα οδοντιατρείο;

Περιληπτικά περιλαμβάνει 3 στοιχεία:  έναν  ενδοστοματικό σαρωτή (scanner), ένα λογισμικό σχεδίασης (software) κι ένα κοπτικό μηχάνημα (milling machine). Ο οδοντίατρος αποτυπώνει ψηφιακά τον οδοντικό φραγμό και τους περιβάλλοντες μαλακούς ιστούς. Στη συνέχεια σχεδιάζεται η αποκατάσταση στον υπολογιστή με τη βοήθεια του ειδικού λογισμικού και οι πληροφορίες στέλνονται στο κοπτικό μηχάνημα όπου πραγματοποιείται η κοπή της εργασίας.

Ποιές εργασίες μπορούν να κατασκευαστούν δηλαδή στο ιατρείο;

Οι πιο οικονομικά αποδοτικές  -για τον οδοντίατρο- προσθετικές εργασίες, δηλαδή ένθετα, επένθετα, όψεις,  στεφάνες, μικρές  γέφυρες  χωρίς μέταλλο, αλλά και μεταβατικές αποκαταστάσεις  παράγονται  εύκολα και γρήγορα δίπλα στην έδρα.

Βέβαια σε περιστατικά όπου χρειάζεται να γίνουν εκτενείς αποκαταστάσεις, εμφυτεύματα και πιο σύνθετες εργασίες ο οδοντίατρος μπορεί να στείλει το αρχείο σάρωσης στο εργαστήριο  ή στο κέντρο κοπής για σχεδίαση και κατασκευή της οδοντικής πρόσθεσης.

Η εταιρεία μας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος της Planmeca στην Ελλάδα, προτείνοντας  λύσεις και προτάσεις για κάθε οδοντιατρείο ή κλινική ξεχωριστά.

Τι εστί  Planmeca ;

Πρόκειται για φινλανδική εταιρεία  η οποία ιδρύθηκε το 1971 στο Ελσίνκι με πάνω από 400 παγκόσμιες πατέντες , πρωταγωνίστρια εκτός των άλλων και στον τομέα της Οδοντιατρικής  διότι διαθέτει  άρτια τεχνογνωσία, υψηλή τεχνολογία και πολυετή εμπειρία.

Το εύρος των προϊόντων της - αρκετά από τα οποία έχουν λάβει και βραβείο  βιομηχανικής σχεδίασης για την εμφάνιση, τη λειτουργικότητα και την καινοτομία τους ( Red Dot design award)- περιλαμβάνει πρωτοποριακές  ψηφιακές οδοντιατρικές έδρες, απαράμιλλης ποιότητας 2D και 3D συστήματα απεικόνισης, και  ολοκληρωμένα συστήματα CAD/CAM για οδοντιατρεία και οδοντοτεχνικά εργαστήρια, με εξαγωγές σε πάνω από 120 χώρες.

Ο τζίρος της εταιρείας για το 2014 ήταν 740.000.000 ευρώ και απασχολεί πάνω από 2700 άτομα ανά τον κόσμο.

 

Και ποιo σύστημά CAD/CAM διαθέτει η Planmeca για τους οδοντιάτρους;             

Το Open Planmeca CAD/CAM Chairside Solution, αποτελεί την ολοκληρωμένη και εξειδικευμένη πρόταση CAD/CAM της εταιρείας για οδοντιατρεία, η οποία περιλαμβάνει το ενδοστοματικό scanner PlanScan, το λογισμικό σχεδιασμού προσθετικών εργασιών PlanCAD Easy και το κοπτικό μηχάνημα 4ων αξόνων PlanMill 40, για κοπή αποκαταστάσεων στο χώρο του ιατρείου.

 

Ποιες είναι οι ιδιαιτερότητες του συστήματος Planmeca CAD/CAM ;

Το ενδοστοματικό scanner PlanScan της εταιρείας για ψηφιακή αποτύπωση δοντιών και ιστών, αποτυπωμάτων και εκμαγείων εκτός των άλλων διαθέτει τεχνολογία Blue Laser και λειτουργία video με ταχύτατη συρραφή εικόνων σε πραγματικό χρόνο. Επίσης  δεν χρειάζεται σκόνη και τα 3 διαφορετικού μεγέθους αποσπώμενα ρύγχη, τα οποία μπορούν να αποστειρωθούν και στον κλίβανο,  εξασφαλίζουν άνετη πρόσβαση σε όλο το φραγμό και εξαιρετική ακρίβεια αποτύπωσης. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας από τον ασύρματο ποδοδιακόπτη οπότε η ψηφιακή αποτύπωση μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία βοηθού,  απλοποιώντας έτσι και το πρωτόκολλο ασηψίας. Το PlanScan είναι το μόνο ενδοστοματικό scanner το οποίο μπορεί να λειτουργήσει είτε αυτόνομα με σύνδεση σε υπολογιστή ή  laptop -πλήρως φορητό σύστημα- είτε να ενσωματωθεί στις οδοντιατρικές έδρες της εταιρείας, προσφέροντας έτσι ευελιξία και ασύγκριτη εργονομία

Χάρη στη δημιουργία αρχείων  ανοιχτού τύπου STL είναι δυνατή η λήψη και η αποστολή των περιστατικών χωρίς περιορισμούς, ενώ η υπηρεσία  Planmeca Romexis Cloud επιτρέπει την ασφαλή διαδικτυακή ανταλλαγή πληροφοριών και αρχείων, ενισχύοντας παράλληλα την εποικοδομητική επικοινωνία με τους συνεργάτες.

Στη συνέχεια, με  τη βοήθεια του φιλικού προς τον χρήστη λογισμικού  Planmeca PlanCAD Easy, οι εργασίες σχεδιάζονται  και κατασκευάζονται εύκολα και γρήγορα σε 5 μόνο βήματα. Χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία σχεδίασης και έτοιμες προτάσεις μορφολογίας του συστήματος, σε λίγα μόλις λεπτά η ψηφιακή αποκατάσταση του ασθενή είναι έτοιμη για κοπή.

Στην τελική φάση, αναλαμβάνει το μηχάνημα υγρής κοπής PlanMill 40 με το πάτημα ενός κουμπιού. Το αξιόπιστο και μικρό σε διαστάσεις κοπτικό μηχάνημα 4ων αξόνων με αυτόματο έλεγχο φθοράς εργαλείων, είναι ιδανικό για γρήγορη και υψηλής ακρίβειας κοπή κεραμικών (IPS e.max CAD, Empress CAD, 3Μ Lava Ultimate) και μεταβατικών εργασιών (Ivoclar Telio CAD)  στο χώρο του οδοντιατρείου.

 Ένθετα, επένθετα, όψεις, στεφάνες και μη εκτεταμένες γέφυρες κατασκευάζονται σε μία μόνο συνεδρία, εξασφαλίζοντας έλεγχο του τελικού αποτελέσματος σε κάθε βήμα, ακόμη και από απόσταση (σύστημα Romexis Clinic Management), εξοικονομώντας χρόνο και κατά συνέπεια χρήματα!

 

Ο οδοντίατρος και ο ασθενής σε τι μπορούν να ωφεληθούν από μια τέτοια διαδικασία ;

Συνοπτικά θα αναφέρουμε ότι η καθημερινή πράξη στο οδοντιατρείο απλοποιείται με τη βοήθεια της ψηφιακής  τεχνολογίας CAD/CAM. Αυτό συμβαίνει διότι δεν χρειάζονται διπλές αποτυπώσεις, απολύμανση και μεταφορά αποτυπωμάτων από/προς το εργαστήριο και επίσης δεν υπάρχουν  αλλοιώσεις των υλικών. Τα εκμαγεία εργασίας ή μελέτης δεν χρειάζεται να στοιβάζονται στο ιατρείο αλλά αρχειοθετούνται ψηφιακά, ενώ παράλληλα η επικοινωνία με τους συνεργάτες βελτιώνεται.

Η αποτύπωση πλέον όχι μόνο δεν επιβαρύνει τους ασθενείς,  αλλά αποτελεί  μία νέα, ευχάριστη εμπειρία, και κατ’επέκταση άριστη διαφήμιση για το οδοντιατρείο! Το σημαντικότερο είναι όμως ότι  μέσα σε λίγη ώρα στο χώρο του ιατρείου τα δόντια αποκαθίστανται λειτουργικά και αισθητικά με νέας γενιάς βιοσυμβατά υλικά χωρίς μέταλλο.

Και γιατί να προτιμήσει κάποιος Planmeca για το οδοντιατρείο ή την κλινική του;

Η ποιότητα χωρίς συμβιβασμούς και η προσοχή στη λεπτομέρεια αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της φιλοσοφίας των προϊόντων Planmeca.

Ακρίβεια, ταχύτητα και εργονομία σε συνδυασμό με αντοχή και ελκυστική εμφάνιση είναι συνώνυμα με το σύστημα Open Planmeca CAD/CAM Chairside Solution. Θα λέγαμε μάλιστα ότι τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα  του συστήματος συνοψίζονται σε μία  φράση: «value for money» δηλαδή ότι «αξίζει την επένδυση», ο συνδυασμός ποιότητας και τιμής θεμελιώνει άμεσα τους στόχους της απόδοσης. 

 

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ελληνική κοινωνία και οικονομία βιώνει μία δύσκολη περίοδο. Πόσο εύκολο είναι να πραγματοποιήσει ένας οδοντίατρος μία τέτοια επένδυση;

Παρά τις οικονομικές δυσκολίες της εποχής, η εξέλιξη και η δραστηριότητα δεν πρέπει να σταματάνε σε καμία περίπτωση. Εξάλλου υπάρχει και η άποψη του να επενδύει κανείς σε καιρό κρίσης. Η επένδυση στη νέα τεχνολογία  και σε υψηλής ποιότητας μηχανήματα, όπως  είναι όσα αντιπροσωπεύει η εταιρεία μας, διαφοροποιεί τον επαγγελματία και τον καθιστά ανταγωνιστικό, χαρίζοντάς του νέες προοπτικές και ικανοποιημένους ασθενείς. Εξάλλου το φθηνό προϊόν σε βάθος χρόνου είναι ιδιαίτερα ακριβό και οι εποχές δεν είναι κατάλληλες για πειραματισμούς. Η εταιρία μας έχει εξασφαλίσει ειδικά χρηματοδοτικά προγράμματα για τους συνεργάτες της, με δυνατότητα αποπληρωμής παράλληλα με τη χρήση του συστήματος.

 

Τελικά οδοντίατροι ή οδοντοτεχνίτες στο χώρο του CAD/CAM ;

Σημειώσατε ...Χ! Οι εξελίξεις στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας είναι ραγδαίες και πλέον θα λέγαμε ότι και οι οδοντίατροι μπαίνουν δυναμικά στο «παιχνίδι» του CAD/CAM, προς μεγάλη ανακούφιση των ασθενών οι οποίοι πλέον εξυπηρετούνται γρηγορότερα και οικονομικότερα. Σαφώς τα οδοντοτεχνικά εργαστήρια τα οποία έχουν δραστηριοποιηθεί σε αυτό το χώρο δεν χάνουν την πρωτοκαθεδρία στις πιο σύνθετες εργασίες ή στις εκτενείς αποκαταστάσεις με εμφυτεύματα, συνδέσμους κ.α. Εξάλλου πέρα από την υψηλή τεχνολογία, η υψηλή αισθητική των εξατομικευμένων προσθετικών εργασιών αποτελεί προϊόν των ανθρώπινων χεριών.  Οι οδοντίατροι και οι οδοντοτεχνίτες  θα έχουν πάντοτε ανάγκη ο ένας την επιστήμη και την τέχνη του άλλου.

 

Εν κατακλείδι…;

...To be (digital)!!  και όχι μόνο στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας!

Εκτός όμως από το να επενδύουν  οι κλινικοί στα νέα συστήματα,  τα οποία αποτελούν το μέλλον της Οδοντιατρικής , θα πρέπει να δίνουν βαρύτητα και στην επιλογή υπεύθυνων συνεργατών  οι οποίοι  θα τους ενημερώνουν διαρκώς, θα τους εξυπηρετούν με συνέπεια, σοβαρότητα και  ευελιξία  αλλά κυρίως με υποστήριξη μετά την πώληση (after sales service).

Η εταιρεία  μας ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΑ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗ διαθέτει εμπειρία πλέον των 85 ετών, τεχνογνωσία , και εξειδικευμένο προσωπικό. Για τους λόγους αυτούς  μπορεί να ανταποκριθεί άμεσα σε οποιαδήποτε ανάγκη δημιουργηθεί. Γιατί η σχέση μας με τους πελάτες μας είναι πάνω από όλα  σχέση εμπιστοσύνης και αλληλοεκτίμησης. 

 

Μαρία Γιαννακίδου

 

Υπεύθυνη καταστήματος Αθηνών


PM_PlanScan_tips_01_high.jpg comments powered by Disqus
Οδοντιατρικά Αποστολίδη. Αθήνα, Φειδιππίδου 23, 11527, τηλ 210-6984882. Θεσσαλονίκη, Τέλλογλου 11, 54636, τηλ 2310-201301, 2310-201454.