Δεδομένα και σκέψεις για την επόμενη μέρα στη μάχη της πανδημίας, μέσα από τα ιατρεία

Δεδομένα και σκέψεις για την επόμενη μέρα στη μάχη της πανδημίας, μέσα από τα ιατρεία

Πέρασε καιρός από την τελευταία φορά που μοιράστηκα μαζί σας κάποιες μου σκέψεις, προβληματισμούς, ιδέες. Λίγο οι υποχρεώσεις που σταματημό δεν έχουν, λίγο το επιβαρυμένο πρόγραμμά μου με τα συνεχόμενα επαγγελματικά ταξίδια, λίγο η καθημερινότητα, με κράτησαν μακριά από το πληκτρολόγιο.
Είναι όμως τόσο πολλά τα ερωτήματά σας στο τηλέφωνο, τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις, τόσο μεγάλη η παραπληροφόρηση αλλά και τόσο πολλές οι αλλαγές που ακούγεται ότι πρέπει να κάνουμε στην καθημερινότητά μας, που αποφάσισα να επανακάμψω…!!!.
Είπα λοιπόν, να μοιραστώ μαζί σας τις παρακάτω σκέψεις.
Θα ήθελα να ξεκινήσω από κάποια στοιχεία που τα χαρακτηρίζω ως δεδομένα, για να μπορέσουμε να έχουμε όλοι την ίδια βάση.

Δεδομένα:
Απαραίτητη διευκρίνιση 1…..Θα μου επιτρέψετε να τρέφω ιδιαίτερη εκτίμηση στους «χαζούς Αμερικάνους» όσον αφορά την αυστηρότητα των προδιαγραφών προστασίας-απολύμανσης-αποστείρωσης, αλλά και των μέσω προστασίας (να θυμηθώ εδώ την Ευρωπαϊκή παρωδία με τους κλιβάνους τύπου Β????)
Μετά τις απαραίτητες διευκρινίσεις….πάμε να δούμε τι λέει ο CDC για τη χρήση μασκών….
Δεδομένο 1…Σύμφωνα με το κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), το υγειονομικό προσωπικό, όταν περιθάλπει νοσούντες από COVID-19 είναι φρόνιμο να χρησιμοποιεί μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου N95, όταν οι αντίστοιχες N95 χειρουργικού τύπου είναι σε έλλειψη. Ποια η διαφορά τους; Οι απλές N95 είναι πιστοποιημένες από το National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) ενώ οι χειρουργικές N95 είναι πιστοποιημένες και από τον FDA. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες/κλάσεις.
1. Τύπου N: Δεν υπάρχει αντίσταση ελαίων. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στις N95, N99 και N100. Ο αριθμός που ακολουθεί το γράμμα συμβολίζει το ποσοστό φιλτραρίσματος των σωματιδίων.
2. Τύπου R: Αντίσταση σε έλαια έως και 8 ώρες. Ομοίως εντοπίζουμε διαφοροποιήσεις στις R95, R99 και R100.
3. Τύπου P: Πλήρης αντίσταση σε έλαια. Υπάρχουν επίσης P95, P99 και P100.
Δεδομένο 2….Στην Ευρώπη, τηρούνται επίσης πρότυπα (ΕΝ 149:2001) τα οποία είναι ορισμένα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τυποποίησης. Ως εκ τούτου, προκύπτουν 3 κατηγορίες μασκών υψηλής αναπνευστικής προστασίας (όπως και στις ΗΠΑ). Αναλυτικά:
1. FFP1: Η μάσκα τύπου FFP1 είναι η μάσκα με τις μικρότερες δυνατότητες φιλτραρίσματος αερολυμάτων φιλτράροντας τουλάχιστον το 80% με ποσοστό διαρροής που αγγίζει το 22%. Η συγκεκριμένη μάσκα χρησιμοποιείται κυρίως από εργάτες που ασχολούνται με ανακαινίσεις για την αποφυγή εισπνοής της σκόνης.
2. FFP2: Η μάσκα τύπου FFP2 φιλτράρουν τουλάχιστον το 94% των αερολυμάτων ενώ το ποσοστό διαρροής αγγίζει το 8%. Χρησιμοποιούνται κυρίως στον τομέα των κατασκευών και της γεωργίας και από τους επαγγελματίες υγείας.
3. FFP3: Η μάσκα τύπου FFP3 αποτελεί τη μάσκα με τις υψηλότερες δυνατότητες φιλτραρίσματος με δυνατότητες που ξεπερνούν το 99% και με το ποσοστό της διαρροής να είναι μικρότερο του 2% στο εσωτερικό, προστατεύοντας από πολύ μικρά σωματίδια.
Δεδομένο 3….Στην Ευρώπη, οι φροντιστές ασθενών από COVID-19, είναι απαραίτητο να φορούν μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου FFP2 ή FFP3 για φιλτράρισμα των σωματιδίων και των αερολυμάτων.
Στις 19/3/2020 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.) εξέδωσε οδηγίες σχετικά με τη χρήση των μασκών μέσα αλλά και έξω από το σπίτι. Οι οδηγίες αφορούσαν επίσης τη φροντίδα ασθενών COVID-19 από το υγειονομικό προσωπικό.
Επομένως, ο Π.Ο.Υ. συστήνει τη χρήση ιατρικής μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας ο τύπος της οποίας να συνάδει με τα ορισμένα από το NIOSH πρότυπα (όπως N95) ή με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (όπως η FFP2) όταν το προσωπικό προβαίνει σε διαδικασίες ή/και επεμβάσεις που δημιουργούν αερολύματα.
Δεδομένο 4….Στις 14/3/2020, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας(στο οποίο παρεμπιπτόντως είχα την τιμή να διατελέσω και πρόεδρος του τμήματος της Θεσσαλονίκης προ αμνημονεύτων χρόνων(!!!) και των στελεχών του οποίου την τεχνική και επιστημονική κατάρτιση γνωρίζω άριστα), εξέδωσαν επίσης κατευθυντήριες οδηγίες και μέτρα πρόληψης για τον κορωνοϊό. Αναφορικά με τις μάσκες, ακολουθώντας το Ευρωπαϊκό πρότυπο, καθιστούν σαφές πως ανάμεσα στον προστατευτικό εξοπλισμό βρίσκονται και οι μάσκες υψηλής αναπνευστικής προστασίας τύπου FFP2 ή FFP3.
Δεδομένο 5….
Κλασσικές χειρουργικές μάσκες που είχαμε όλοι στα ιατρεία
Χειρουργική μάσκα είναι ένα ιατρικό εργαλείο το οποίο προστατεύει από τη μετάδοση μολυσματικών παραγόντων σε μορφή σταγονιδίων. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να είναι σίελος ή εκκρίσεις της άνω αναπνευστικής οδού κατά την εκπνοή εκείνου που τη φοράει.
Αν φορεθεί από το θεράποντα, η χειρουργική μάσκα προστατεύει τον ασθενή και το περιβάλλον του (επιφάνειες, αέρας, εξοπλισμός). Αν φορεθεί από ασθενή της COVID-19, προλαμβάνει την μετάδοση του ιού από τον ασθενή στο περιβάλλον του. Αυτές οι μάσκες δεν πρέπει να φοριούνται για παραπάνω από 3 έως 8 ώρες. Υπάρχουν σε ποιότητα προστασίας FFP1, FFP2 και FFP3.

Απαραίτητη διευκρίνιση 2
Στην παγκόσμια αγορά, και φυσικά και στην ελληνική, κυκλοφορούν όλα τα παραπάνω είδη. Απαραίτητο είναι να θυμόμαστε ότι για όλα υπάρχουν ποιότητες, ότι δυστυχώς, κάποιες φορές το προϊόν δεν έχει τις πιστοποιήσεις που διατείνεται ότι έχει…..ενώ φυσικά υπάρχουν και υποκατηγορίες όπως για παράδειγμα οι μάσκες ΚΝ95, οι οποίες όμως δεν έχουν το αντίστοιχο ειδικό φίλτρο.

Δεδομένα 6-10….

• Η έλλειψη μέσων ατομικής προστασίας είναι παγκόσμια.
• Η πρόκληση για τους διάφορους επιτήδειους είναι επίσης παγκόσμια.
• Θέλει ιδιαίτερη προσοχή στο τι αγοράζουμε
• Οι οδοντίατροι ήταν, είναι και θα είναι ΠΑΝΤΟΤΕ στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας για αερόβιους ιούς
• Δεν θέλει σε καμιά περίπτωση πανικό και υπερβολή

Μετά λοιπόν, την απαραίτητη παράθεση κάποιων δεδομένων, πάμε και σε αυτό που για εμένα φαντάζει λογικό ως ερώτημα…..
Τι κάνουμε στα οδοντιατρεία μας για να προστατευθούμε, για να είμαστε ασφαλείς?…
Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στο θέμα ασφάλεια στο οδοντιατρείο.
Α. Ασφάλεια του προσωπικού του ιατρείου
Β. Ασφάλεια των ασθενών.

Οι οδηγίες που μόλις ανακοίνωσε η Ομοσπονδία αναλύουν επακριβώς του τι πρέπει να γίνει!
Μπορείτε στο www.apostolides.gr να δείτε την ανακοίνωση αναλυτικά.

Θα ήθελα να δώσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην Ομοσπονδία και σε όσους συνέταξαν τις οδηγίες γιατί θίγουν όλα τα θέματα, με ιδιαίτερη προσοχή. Τα περισσότερα θεωρώ ότι συζητούνταν στα διάφορα chat, όμως η αναφορά της οδηγίας για αποστείρωση όλων των χειρολαβών μετά από κάθε ασθενή ήθελε θάρρος και ολοκληρωμένη γνώση. Συγχαρητήρια!

Και έρχομαι στο καυτό δικό μου ερώτημα….μέχρι τώρα που αγνοούσαμε, η πλειοψηφία και μέσα σε αυτούς κι εγώ, τις κατηγορίες στο επίπεδο προστασίας, πώς αγοράζαμε μάσκες???? Τι προστασία μας παρείχαν?
Σας διαβεβαιώ με βάση τις πωλήσεις, η συντριπτική πλειοψηφία των μασκών που κυκλοφορούσαν στην αγορά ήταν επιπέδου FFP1….βαριά βαριά FFP2…..οι ακριβές!!! Κοιτάζοντας χθες ένα κουτί μασκών Crosstex, ήταν FFP3!!!!! Για αυτό και η τιμή τους ήταν στο Θεό και είχαν «μείνει στο ράφι» του μαγαζιού μας!
Αμέσως μετά έτρεξα και είδα ένα κουτί μασκών, από αυτό που πουλούσαμε στο 99% των περιπτώσεων και που είμαι σίγουρος ότι είναι τουλάχιστον ίδιες, αν όχι καλύτερες από αυτές που ξεφύτρωσαν από το πουθενά σε απίθανες «αποθήκες», πωλούνται σήμερα σε τιμές 1€ το τεμάχιο και εμείς τις πουλούσαμε 3€ την πενηντάδα…….και τι επιπέδου προστασίας λέτε να ήταν…..?????
Για πείτε μου……
Λυπάμαι, αλλά ούτε κι εγώ ξέρω…..δεν γράφει τίποτα πάνω το κουτί. Έχει φυσικά CE!!!!!

Χθες πάλι, έλαβα μια επιστολή από τον υπεύθυνο Ευρώπης της πιο μεγάλης παγκόσμιας οδοντιατρικής επιχείρησης(από κατασκευαστικό και εμπορικό τομέα), ο οποίος τυχαίνει να είναι φίλος.
Η παγκόσμια αγορά έχει κατακλειστεί από μέσα ατομικής προστασίας με μηδενική πιστοποίηση παρεχόμενης ποιότητας ασφάλειας!
Αυτή η επιστολή που έλεγε πολλά, ήταν και η αφορμή να ψάξω τα κουτιά των μασκών που είχα διαθέσιμα και σε μεγάλο βαθμό ήταν και η αφορμή για να καθίσω πάλι μπροστά από το πληκτρολόγιό μου και να γράψω τις ανησυχίες μου και τις σκέψεις μου.

Πού θέλω να καταλήξω…..δυστυχώς, σήμερα στην εποχή της ταχύτατης διάδοσης της γνώσης και της πληροφορίας, κυκλοφορούν εν μέσω πανδημίας, απίστευτα μεγάλες ποσότητες ΜΗ πιστοποιημένων μέσων ατομικής προστασίας. Άρα….θέλει ΜΕΓΑΛΗ προσοχή στο τι αγοράζουμε.

Να σημειώσω ότι στην Ολλανδία ήδη ανακλήθηκαν μερικές πολλές χιλιάδες μασκών που υποτίθεται ότι είχαν πιστοποίηση και είχαν διατεθεί στην αγορά, ελέγχθηκαν και βρέθηκαν λειψές!!!
Κάτι ακούω ότι έγινε χθες και στη χώρα μας,…..….αλλά δεν το βλέπω ακόμα στα ειδησεογραφικά!!

Τώρα που θα βρείτε μάσκες, ποδιές και σε λίγο και γάντια….ειλικρινά δεν ξέρω!!!!

(να σημειώσω ότι τις τελευταίες μέρες επιβλήθηκε ολοκληρωτικό lockdown στην Μαλαισία, την μοναδική χώρα παραγωγό latex στον κόσμο, και ήδη έχουν αρχίσει οι τιμές να παίρνουν ανοδικές τιμές. Υπάρχει ανησυχία για προσωρινές ελλείψεις….)

Πίσω στο 2003 αν δεν κάνω λάθος, είχαμε κάνει με το ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε. (Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας), ένα πολύ ωραίο σεμινάριο που συζητούσαμε για την αποστείρωση, την απολύμανση και την υγιεινή στους χώρους των οδοντιατρείων. Τότε, άριστοι επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και μη, είχαν αναφέρει όλα τα μέτρα που συζητάμε και σήμερα, 17 χρόνια μετά.
Δεν έχει αλλάξει κάτι.
Ο οδοντίατρος πάντα ήταν, είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή επικινδυνότητας.
Δεν θα αλλάξει ποτέ!
Είμαστε ευτυχείς γιατί σήμερα υπάρχουν μέσα ατομικής και συλλογικής προστασίας!
Απλά, καλό είναι κάθε τόσο, να κάνουμε μια ανασκόπηση και αξιολόγηση των διαδικασιών.

Δεν χρειάζεται πανικός, δεν χρειάζεται υπερβολή στη ζωή μας.
Όπως μου αρέσει να λέω, υπερβολή βάλτε μόνο στην αγάπη. Όλα τα υπόλοιπα με μέτρο!

Καλή συνέχεια σε όλους!!!